- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Razem z Eweliną z kursu cukierniczego postanowiliśmy przetestować jeden z przepisów zamieszczony w książce “Moje Wypieki – Wielki Powrót”. Wybraliśmy kilka, ale ostatecznie padło na szarlotkę kajmakową :) Trzeba przyznać, że jest rewelacyjna więc jeżeli i Wy chcecie spróbować czegoś pysznego to nie macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis :)
Składniki na biszkopt:
– 2 duże jajka
– 1/3 szklanki drobnego cukru
– 50 g mąki pszennej
– 20 g mąki ziemniaczanej
Składniki na mus jabłkowy:
– 700 g prażonych jabłek ze słoika
– 24 g żelatyny w proszku
Składniki na krem kajmakowy:
– 200 g masy kajmakowej
– 250 g serka mascarpone
– 100 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na krem śmietankowy:
– 100 g serka mascarpone
– 100 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na karmelizowane orzechy:
– 50 g orzechów włoskich
– 3 łyżki cukru
– 1/2 łyżki wody
Tortownica 22 cm.
Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości i odstawić do wystudzenia.
W między czasie, podczas pieczenia biszkopta dobrze jest zrobić karmelizowane orzechy. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do momentu jak cukier się rozpuści i uzyska brązowy kolor (nie mieszamy). Wsypujemy orzechy i mieszamy aż wszystkie orzechy zostaną obtoczone karmelem. Orzechy odkładamy na talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy.
Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy.
Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją aż się rozpuści i od razu dodajemy do gorących jabłek, dokładnie mieszamy. Mus studzimy aż lekko zacznie nam gęstnieć. Mus wykładamy na biszkopta, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.
Czas na krem kajmakową. Ważne jest aby składniki na niego były wcześniej schłodzone przynajmniej przez 12 godzin. Wszystkie składniki na krem ubijamy razem do momentu otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt i przykrywamy go trzecim, ostatnim biszkoptem.
Na koniec robimy krem śmietankowy. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Ubijamy je na gęsty krem i wykładamy na wierzch biszkopta i wyrównujemy. Górę oprószamy posiekanymi, karmelizowanymi orzechami.
Szarlotkę schładzamy aż krem śmietankowy będzie trwały. Jeżeli od razu nie zostanie zjedzona to przechowujemy ją w lodówce :)
Smacznego :)
ale wyglada… !
Zachęcamy do wypróbowania przepisu :)
Witam, mam pytanie odnośnie biszkoptu. Zrobiłam dwa podejścia i nie ma szans na przekrojenie go na 3 blaty.
Upiekłam 1 biszkopt z 2 jaj i nadawał się na spód i drugie podejście 2 biszkopt z 3 jaj mogłam przekroić na 2 części. Dodam, że pieczenia ciast nie jest mi obce. Przepis na biszkopt do poprawy.
Witam. Przepis jest w porządku. Czy również korzystała Pani z tortownicy 22 cm? Biszkopt z 2 jaj został przekrojony na 3 cienkie blaty. Wierzę w Pani doświadczenie ale my również je mamy tak jak i autorka książki z której korzystaliśmy.