- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki, która ostatnio trafiła w nasze ręce. To “Strączki” Marii Banach, gdzie znajdziemy prawie setkę przepisów ze strączkami w tle :) My chcieliśmy Wam z tej książki zaproponować prosty i szybki przepis na spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym :) W naszej wersji tego przepisu użyliśmy makaronu kukurydzianego :)
Składniki na spaghetti:
– 120 g czerwonej soczewicy
– 120 g makaronu spaghetti (u nas bezglutenowy kukurydziany)
– 40 g koncentratu pomidorowego
– 3 pomidory
– 1 duża marchewka
– 1 cebula
– 2 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry
– 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– sok z limonki
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– 200 ml wody.
Składniki dla 4 osób.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z marchewką startą na grubych oczkach aż cebula się zezłoci. Dodajemy pastę curry, kurkumę, przyprawę curry, paprykę i mieszamy. Dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę oraz wodę i dusimy ok. 20 minut aż soczewica zmięknie.
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i mieszamy. Gotowy makaron przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego :)