Spaghetti z pesto sycylijskim

Magda

Mało znamy osób, które nie są sympatykami kuchni włoskiej bo przecież jak można nie przepadać za pyszną pizzą czy makaronem :) Na naszym blogu jest wiele przepisów z makaronami i dzisiaj proponujemy kolejny :) Tym razem to przepis Gino d’Acampo z książki “Włoskie dania makaronowe” na spaghetti z pesto sycylijskim. Mamy nadzieję, że skusicie się aby ten przepis wykonać bo nie ma jak aromatyczne spaghetti :)

Włoskie danie z makaronem spaghetti. Jak zrobić pesto z suszonych pomidorów. Kuchnia włoska.

Składniki na spaghetti z pesto sycylijskim:

– 500 g makaronu spaghetti (w przypadku osób nie tolerujących glutenu można zastosować makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej )
– 50 g migdałów
– 20 średnich listów bazylii + kilka do przybrania
– 150 g suszonych pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– 80 g parmezanu
– oliwa
– sól i pieprz

Składniki na 4 porcje.

Włoskie danie z makaronem spaghetti. Jak zrobić pesto z suszonych pomidorów. Kuchnia włoska.

Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jakieś 15 minut. Potem obieramy migdały ze skórki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy aż się zrumienią z każdej strony. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Do blendera wrzucamy listki bazylii, suszone pomidory (odsączone), czosnek i miksujemy. Wlewamy po trochu oliwę aby otrzymać jednolitą masę. Dodajemy migdały i dalej miksujemy aż masa będzie kremowa. Tak przygotowane pesto przekładamy do miski, dodajemy starty parmezan i mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

Włoskie danie z makaronem spaghetti. Jak zrobić pesto z suszonych pomidorów. Kuchnia włoska.

W garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z pesto bardzo dokładnie aby cały makaron był nim obtoczony.

Gotowe spaghetti przekładamy na talerz i dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego :)

Włoskie danie z makaronem spaghetti. Jak zrobić pesto z suszonych pomidorów. Kuchnia włoska.

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *