- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Mało znamy osób, które nie są sympatykami kuchni włoskiej bo przecież jak można nie przepadać za pyszną pizzą czy makaronem :) Na naszym blogu jest wiele przepisów z makaronami i dzisiaj proponujemy kolejny :) Tym razem to przepis Gino d’Acampo z książki “Włoskie dania makaronowe” na spaghetti z pesto sycylijskim. Mamy nadzieję, że skusicie się aby ten przepis wykonać bo nie ma jak aromatyczne spaghetti :)
Składniki na spaghetti z pesto sycylijskim:
– 500 g makaronu spaghetti (w przypadku osób nie tolerujących glutenu można zastosować makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej )
– 50 g migdałów
– 20 średnich listów bazylii + kilka do przybrania
– 150 g suszonych pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– 80 g parmezanu
– oliwa
– sól i pieprz
Składniki na 4 porcje.
Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na jakieś 15 minut. Potem obieramy migdały ze skórki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy aż się zrumienią z każdej strony. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do blendera wrzucamy listki bazylii, suszone pomidory (odsączone), czosnek i miksujemy. Wlewamy po trochu oliwę aby otrzymać jednolitą masę. Dodajemy migdały i dalej miksujemy aż masa będzie kremowa. Tak przygotowane pesto przekładamy do miski, dodajemy starty parmezan i mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z pesto bardzo dokładnie aby cały makaron był nim obtoczony.
Gotowe spaghetti przekładamy na talerz i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego :)