Sorbet truskawkowy

Magda

Mamy teraz sezon truskawkowy a do tego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi :)

Składniki:
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy wyciśniętej cytryny
– szczypta kardamonu
– truskawki
– mięta
– cukier
– wino białe musujące

DSC_9495x

Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu.

Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy truskawki, mięte i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy wino. Wino dajemy jeżeli lubimy alkohol a jeżeli nie to sorbet bezalkoholowy też jest dobry. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy  uzyskać smak – bardziej truskawkowy, miętowy czy alkoholowy.

Smacznego :)

DSC_9507x

DSC_9512x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Sorbet truskawkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *