- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Mamy teraz sezon truskawkowy a do tego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi :)
Składniki:
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy wyciśniętej cytryny
– szczypta kardamonu
– truskawki
– mięta
– cukier
– wino białe musujące
Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu.
Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy truskawki, mięte i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy wino. Wino dajemy jeżeli lubimy alkohol a jeżeli nie to sorbet bezalkoholowy też jest dobry. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy uzyskać smak – bardziej truskawkowy, miętowy czy alkoholowy.
Smacznego :)
Bardzo ładne zdjęcia i smakowity przepis:)