Śledzie w oleju z cebulą i pieczoną papryką

Magda

Śledzie na pewno każdy lubi, jedni w oleju, inni w jogurcie, w śmietanie czy w różnych sosach. My mamy dla Was nietypową propozycję śledzi w oleju z cebulą i pieczoną papryką. Śledzie mają smak słony a jednocześnie słodkawy za sprawą pieczonej papryki. Mamy nadzieję że i Wam posmakują tak jak nam :)

Śledzie w oleju z cebulą i pieczoną papryką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na śledzie w oleju:

– 500 g śledzi a’la Matjas
– 3 czerwone papryki
– 1 czerwona cebula
– olej rzepakowy tłoczony na zimno Semco
– oliwa z oliwek
– kolorowy mielony pieprz
– sól
– woda

Składniki na 2-3 porcje.

Śledzie w oleju z cebulą i pieczoną papryką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Zazwyczaj śledzie są bardzo słone, dlatego aby pozbyć się słonego smaku należy je moczyć w zimnej wodzie minimum 2 godziny, zmieniając w nich wodę przynajmniej 2 razy.

Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka, lekko solimy i odkładamy na bok aby cebula nam zmiękła.

Paprykę myjemy, kroimy na łódeczki i wycinamy środki. Paprykę skrapiamy oliwą, oprószamy lekko solą i pieprzem. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.

Kiedy śledzie mają odpowiednio słony dla nas smak to kroimy je na kawałki, dodajemy cebulę oraz paprykę i wrzucamy do miski. Przyprawiamy pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, dlatego najlepiej zostawić je na noc w lodówce.

Smacznego :)

Śledzie w oleju z cebulą i pieczoną papryką - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *