- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Marynowane skrzydełka to druga z potraw jaką robiliśmy z Łukaszem :) Pyszne, z korytkami z ziemniaków i pietruszkową pierzynką :)
Składniki:
– 4 skrzydełka
– 3 ziemniaki
– 100 g boczku
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki śmietany 18%
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżeczki rozmarynu
– sól, pieprz
– 50 g sera żółtego
– 30 g zielonej fasolki szparagowej
– 1 kromka czerstwego chleba
– 1 pęczek zielonej pietruszki
– 75 g kefiru
– 75 g majonezu
– 1/2 pęczka szczypiorku
– kilka plasterków chili
Porcja dla 2 osób.
W pierwszej kolejności robimy marynatę do skrzydełek. Do miseczki dajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki rozmarynu i roztarte 2 ząbki czosnku. Składniki dobrze mieszamy i wkładamy do nich skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w marynacie ok. godziny (a najlepiej na 1 dzień). Zamarynowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 140 stopni ok. godziny.
W między czasie myjemy ziemniaki i gotujemy je w soli (1/2 łyżeczki) i pieprzu (szczypta). Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy środki i lekko podcinamy dół żeby nam się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty.
Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia.
Teraz robimy pierzynkę pietruszkową. Kromkę chleba miksujemy za pomocą blendera i dodajemy zieloną pietruszkę (1/2 pęczka), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i miksujemy do momentu jak zmiksowany chleb zrobi się zielony.
Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.
Na talerzu robimy ścieżkę z pierzynki pietruszkowej, na niej układamy skrzydełka, obok ziemniaki i wszystko polewamy delikatnie dressingiem.
Smacznego :)
Uwielbiam skrzydełka, szczególnie takie, które były wcześniej marynowane, panierowane… Chociaż właściwie to zjadłbym nawet takie zwykłe, gotowane w rosołku czy też nawet na parze. Lub pieczone w sosie własnym. No ale moje ulubione skrzydełka to takie marynowane przed ponad dobę w jogurcie z ziołami.
Wiadome – im dłużej marynowane tym lepsze bo wtedy świetnie przechodzi aromat :)