Sernik tiramisu

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

W styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej “Moje Wypieki – Wielki powrót”, z której zrobiliśmy sernik tiramisu. My kawy nie pijemy, ale kawa w deserze to bajka więc często sięgamy po takie słodkości :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

 

Składniki na sernik tiramisu:

Spód:

– 160g herbatników kakaowych
– 30g roztopionego masła

Masa serowa:

– 500g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie (ewentualnie ser z wiaderka ale dobrej jakości)
– 250ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 2 łyżki amaretto
– 3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:

– 150g serka mascarpone
– 400ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki likieru amaretto
– 3 łyżki cukru pudru
Przed wykonaniem kremu serek i śmietana winny być mocno schłodzone.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie spodu sernika:

Zaczynamy od wykonania spodu sernika. Ciasteczka i roztopione masło wrzucamy do malaksera bądź blendera i miksujemy na jednolitą masę. Taka masa powinna wyglądać jak mokry piasek. Następnie masę przekładamy do tortownicy (forma 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy dociskając do dna formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Wykonanie masy serowej.

Zanim zaczniemy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka i dodać do niej kawę.  Podgrzewamy aż kawa się rozpuści ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Gdy kawa się rozpuści ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia – tak aby śmietana miała pokojową temperaturę. Kiedy śmietana przestygnie w misie miksera umieszczamy twaróg, śmietanę z kawą, cukier, jajka, amaretto, mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Aby sernik nie wyrósł a później opadł staramy się miksować jak najkrócej żeby nie napowietrzyć masy.  Przygotowaną masę przelewamy na wyłożony spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni (grzałka góra/dół) przez ok. 45 minut (lub troszkę dłużej) aby powierzchnia sernika była ścięta i lekko wypieczona. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Wykonanie kremu śmietankowego

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie gęsty krem, który wykładamy na schłodzony sernik. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby krem nieco stężał.

Gotowy sernik tiramisu przed podaniem oprószamy kakao i oddajemy się kawowej przyjemności :)

Smacznego :)

Pyszny i prosty sernik tiramisu

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



13 thoughts on “Sernik tiramisu”

  1. Niestety w praktyce wychodzi on dużo gorzej :-( mam sprawdzony piekarnik ale na etapie czytania opisu przygotowania nasunęły mi się dwie wątpliwości: 1 – mąka pszenna, zamiast ziemniaczanej lub budyniu? hm.. 2 – pieczenie masy serowej ok 45 minut lub dłużej. hm… duże wątpliwości. To około czy dłużej? Ja piekłam ponad godzinę a mimo wszystko w efekcie końcowym dolna część kawowa była zbyt luźna :(( dlatego, mam duże wątpliwości do tej kwestii. No cóż, nie wszystko złoto co się świeci jak to powiadają… ;-)

    1. No to może ustosunkuje się do niniejszego komentarza :)

      1. Niestety, ale raczej musiało być coś źle zrobione bo i autorce przepisu tj. Dorocie Świątkowskiej i nam ów sernik wyszedł pyszny i bez żadnych problemów – ani z konsystencją, ani smakowych :)
      2. Mąka pszenna: również i ona może być wykorzystana gdyż wiąże całość tak samo jak mąka ziemniaczana
      3. “pieczenie masy serowej ok 45 minut lub dłużej. hm… duże wątpliwości” – ale jakie wątpliwości? Piekarnik niestety piekarnikowi nie równy jak i wykorzystany ser więc jeżeli konsystencja dalej jest na wpół ścięta to przedłużamy pieczenie i stąd te “lub dłużej” :)
      4. “dolna część kawowa była zbyt luźna” – co może mieć na to wpływ? wielkość jajek, jakość sera, temperatura piekarnika.

      Proszę mi wierzyć, że nie publikujemy przepisów, które nie wyszły. Dodatkowo zawsze publikujemy zdjęcia potrawy, która wyszła z przytoczonych składników i z czasu jaki trzeba było na wykonanie potrawy poświęcić więc myślę, ze warto jeszcze raz spróbować powtórzyć zgodnie z podanymi wytycznymi ;)

  2. …….dodać do niej mieloną kawę.Podgrzewamy aż kawa się rozpuści……………..ratunku !!!!! kawa mielona ma się rozpuścić, jak to możliwe.

    1. chodzi o kawę rozpuszczalną – jak w składnikach ;) Mielona faktycznie może później zmylić więc poprawimy aby było 100% pewności ;)

  3. Obłędnie wyglada i zapewne podobnie smakuje :) Mam tylko pytanie jak długo zachowa świeżość? Można przygotować go dwa dni wcześniej? A sam wierzch dzień przed podaniem?

    1. Sernik jest bardzo pyszny – polecamy :) U nas ciasta bardzo szybko znikają, więc ciężko jest nam określić jak długo utrzymują świeżość. Aby sernik był świeży i smaczny to najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy też odpowiednio się zwiąże.

  4. Zrobiłam jako swój pierwszy wypiek w nowej kuchni. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie – trzymałam równiutkie 45min w piekarniku i… sernik wyszedł obłędny! Już mam zamówienie od rodziny na zrobienie drugiego, bo ten rozszedł się niewiarygodnie szybko. Bardzo dziękuję! I już wertuję wasze kolejne przepisy :) Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *