Będąc ostatnio na Targu Pietruszkowym zostaliśmy poczęstowani dynią muskat brazylijski przez JEdynie. Dynię ta ma posmak melona i spokojnie można ją jeść na surowo więc postanowiliśmy zrobić z niej sałatkę – polecamy :)
Składniki:
– 250 g dyni muskat brazylijski (produkt lokalny)
– 12 sztuk pomidorków koktajlowych
– 40 g pestek dyni
– 60 g rukoli
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżeczki melasy
– pieprz, sól
Rukolę myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Jeżeli nie macie takiej dyni możecie wziąć zwykłą i upiec ją w piekarniku. Pestki dyni prażymy na gorącej patelni i dodajemy do sałatki.
Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy oliwę, wodę, miód, musztardę oraz melasę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotową sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i zjadamy.
Smacznego :)
Uwielbiam dynię pod każda postacia. Sałatka wyglda pysznie. Zapraszam do siebie: http://www.studia-legnica.edu.pl
według mnie ta sałatka jest idealna!!
Zachęcamy do wypróbowania :)