Nie macie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym dodatkiem do kanapeczki z pyszną wędlinką, której na świątecznym stole zawsze sporo :)
Składniki na sałatkę z buraczków:
– 3 kg buraków
– 3 czerwone papryki
– 3 czerwone papryczki chili
– 4 cebule
– 250 ml wody
– 250 ml octu 10%
– 1 szklanka cukru
– 1 duża łyżka soli
Składniki na 10 słoików o pojemności 370 ml.
Buraki myjemy i pieczemy w skórce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 60 minut (aż będą miękkie) lub jeżeli ktoś woli to może je ugotować. Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Wodę, sól, cukier i ocet mieszamy i zagotowujemy.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę, dodajemy do zalewy i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy po trochę buraki, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Gorące buraki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.
Jeżeli ktoś chce mieć pewność żeby buraczki były dobrze zapasteryzowane może je włożyć do zimnego piekarnika, poczekać jak piekarnik nagrzeje się do temperatury 150 stopni i pasteryzować 30 minut. Wyciągamy słoiki z piekarnika i odwracamy do góry dnem.
Buraczki są świetnym dodatkiem do różnych mięs :)
Smacznego :)