Domowy smalec z cebulką i jabłkami

słodki facet

Jest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest właśnie taki domowy smalec z cebulką i jabłkami :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a postawienie słoiczka – nie tylko na świątecznym stole – na pewno spotka się ze sporym zainteresowaniem biesiadujących gości :) Jak zrobić taki domowy smalec? Najlepiej od razu – po co czekać :)

Domowy smalec z cebulką i jabłkami

Składniki na domowy smalec:

– 1 kg słoniny bez skóry
– 2 cebule
– 2 jabłka
– 150 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 łyżeczka soli

Składniki na 6 słoiczków 200 ml

Domowy smalec z cebulką i jabłkami

Słoninę kroimy w drobną kostkę lub ją mielimy. Wrzucamy do garnka i topimy na małym ogniu ok. 20 minut. Gdy skwarki zaczynają powoli brązowieć dodajemy mięso mielone oraz cebulę pociętą w kosteczkę i smażymy dalej ok. 15 minut co jakiś czas mieszając aby wszystko równo się przysmażało. Przyprawiamy solą i majerankiem. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach jabłka powinny się zrobić na powierzchni szkliste i wtedy wyłączamy. Smalec pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczków, zamykamy i chłodzimy w lodówce. Smalec możemy przechowywać ok. 2 tygodnie.

Najlepszym dodatkiem do smalczyku jest pyszny świeży wiejski chleb i domowe ogórki kiszone.

Smacznego :)

Domowy smalec z cebulką i jabłkami

Domowy smalec z cebulką i jabłkami

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Domowy smalec z cebulką i jabłkami”

  1. Robiłam już go na różne sposoby i zawsze wychodzi bardzo dobrze i znacznie lepszy niż dowolny jaki wcześniej kupowałam w sklepie. Ten z tego przepisu też jest super, sprawdzone i mogę go polecić. Od siebie oddam jeszcze takie pomysły — link nieaktywny — mogą też się przydać do doprawiania. A może ktoś mi odpowie jak długo można go przechowywać w lodówce?

  2. Dzień dobry:-)
    Kiedy dodać majeranek i sól? Na końcu razem z jabłkiem czy wcześniej?
    Nie robiłam jeszcze smalcu z dodatkami,stąd moja niewiedza.
    Pozdrawiam

    1. Dzień dobry. Dodajemy po mięsie i cebuli. Dopisane w przepisie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *