- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest właśnie taki domowy smalec z cebulką i jabłkami :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a postawienie słoiczka – nie tylko na świątecznym stole – na pewno spotka się ze sporym zainteresowaniem biesiadujących gości :) Jak zrobić taki domowy smalec? Najlepiej od razu – po co czekać :)
Składniki na domowy smalec:
– 1 kg słoniny bez skóry
– 2 cebule
– 2 jabłka
– 150 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 łyżeczka soli
Składniki na 6 słoiczków 200 ml
Słoninę kroimy w drobną kostkę lub ją mielimy. Wrzucamy do garnka i topimy na małym ogniu ok. 20 minut. Gdy skwarki zaczynają powoli brązowieć dodajemy mięso mielone oraz cebulę pociętą w kosteczkę i smażymy dalej ok. 15 minut co jakiś czas mieszając aby wszystko równo się przysmażało. Przyprawiamy solą i majerankiem. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach jabłka powinny się zrobić na powierzchni szkliste i wtedy wyłączamy. Smalec pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczków, zamykamy i chłodzimy w lodówce. Smalec możemy przechowywać ok. 2 tygodnie.
Najlepszym dodatkiem do smalczyku jest pyszny świeży wiejski chleb i domowe ogórki kiszone.
Smacznego :)
Robiłam już go na różne sposoby i zawsze wychodzi bardzo dobrze i znacznie lepszy niż dowolny jaki wcześniej kupowałam w sklepie. Ten z tego przepisu też jest super, sprawdzone i mogę go polecić. Od siebie oddam jeszcze takie pomysły — link nieaktywny — mogą też się przydać do doprawiania. A może ktoś mi odpowie jak długo można go przechowywać w lodówce?
Dzień dobry:-)
Kiedy dodać majeranek i sól? Na końcu razem z jabłkiem czy wcześniej?
Nie robiłam jeszcze smalcu z dodatkami,stąd moja niewiedza.
Pozdrawiam
Dzień dobry. Dodajemy po mięsie i cebuli. Dopisane w przepisie. Pozdrawiam
Dziękuję:-)