Sałatka śledziowa

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

W związku z tym że dziś mamy post proponuję Wam pyszną sałatkę śledziową :) Sałatka może też być idealna na różne święta i przyjęcia :)

Składniki:
– 250g śledzi a’la Matjas
– 3 jajka
– 2 pory
– 2 jabłka
– 1/2 puszki kukurydzy
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego

Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka i lekko solimy. Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Sałatka śledziowa”

  1. Sałatka śledziowa to specyficzny rodzaj sałatki. Jest bardzo smaczna, a przyrządzenie jej nie zajmuje sporo czasu. Główne zadanie to jak najdrobniejsze posiekanie pory. Ale trud się opłaca, walory smakowe sałatki są ponad wszystko ;)
    Ps. Jedna uwaga, należy uważać z solą! Ja nie dodawałam jej w ogóle, gdyż odsalane wcześniej śledzie były nadal słone. Przepis też troszkę zmodyfikowałam, zamiast 2 jabłek, dałam pól, a zamiast pół puszki kukurydzy – całą. Co oznacza, że nie trzeba sztywno trzymać się proporcji składników ;)
    Dzięki Magda za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *