- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - luty 25, 2020
Dzisiaj polecamy smaczną i szybką w przygotowaniu sałatkę makaronową z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą. Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku” :)
Składniki na sałatkę makaronową:
– 450 g makaronu penne (u nas bezglutenowy kukurydziany)
– 185 g tuńczyka w oleju
– 200 g odsączonej kukurydzy
– 1 mała czerwona cebula
– 1 mały ogórek
– 6 łyżek majonezu
– sól
– pieprz
Składniki na 8-10 porcji.
Najpierw gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną przegotowaną wodą i studzimy.
W między czasie cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórka myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Do miski wrzucamy wszystko, przyprawiamy, dodajemy majonez i mieszamy. Dodajemy makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.
Smacznego :)