Recenzja książki: “Po prostu po włosku”

Magda

Każdy kto lubi kuchnię włoską na pewno polubi też książkę Micheli, Emanueli i Rominy Chiappa „Po prostu po włosku” :) To kolejna pozycja książkowa która trafiła do naszej skromnej biblioteczki :)

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

Książka napisana jest przez siostry Chiappa. Dla nich „Walia i Włochy, rodzina i jedzenie” (tam mieszkały) są ze sobą nierozerwalnie związane i były fundamentem ich wychowania. Całe życie sióstr toczy się wokół rodziny i jedzenia. Siostry uczyły się gotowania od najmłodszych lat od mamy i babć. W książce zawarły rodzinne przepisy wraz z drobnymi wskazówkami i sztuczkami które mogą być pomocne podczas gotowania.

Na początku książki znajdziemy krótki opis o siostrach i ich życiu. Następnie dostajemy informacje o kuchennym niezbędniku – podstawowych produktach jak: borowiki, cebula i czosnek, kawiarka, koncentrat pomidorowy, kostki bulionowe, makaron, ocet balsamiczny, oliwa, polenta, pomidory w puszce czy ryż arborio. W książce pojawiają się również praktyczne informacje takie jak mrozić produkty czy potrawy oraz jak ważne są dobre prawdziwe włoskie składniki które nadają niezapomniany włoski smak. Dostajemy również wskazówki żeby jeść jak Włosi i kilka przykładów ulubionych menu.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

Książka jest bardzo pięknie wydana, zawiera dużo pięknych zdjęć rodzinnych i smakowitych potraw. Książka została podzielona na kilka rozdziałów podzielonych tematycznie:

1. Przekąski
2. Makaron
3. Gnocchi i Risotto
4. Pizza i inne wypieki
5. Dania główne
6. Przystawki, zupy, sałatki i dresingi
7. Desery
8. Ciasta i ciasteczka.

Rozdział „Przekąski” to nic innego jak u nas przystawka przed posiłkiem. Włoskie przekąski bywają różne: ciepłe albo zimne, z owoców morza albo mięsa. Znajdziemy tu ulubione przekąski sióstr Chiappa: gotowane karczochy z cytrynową salsą, chrupiącą polentę z serem ricotta, chrupiące owoce morza w piwnej panierce, bruschetty z różnymi dodatkami, marynowane słodkie cebulki czy marynowane pieczarki.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

Dla smakoszy makaronu mamy rozdział „Makaron” gdzie prezentowane są różne jego kształty i kolory, ale również wiele smakowitych sosów do nich pasujących. W rozdziale tym dostajemy wskazówki dotyczące przygotowania świeżego domowego makaronu w wersji klasycznej ale i również bezglutenowej. Jeżeli chcemy zrobić kolorowy makaron to znajdziemy tu informacje jak go uzyskać. Ważnym elementem przygotowania makaronu jest jego wałkowanie i nadawanie mu formy jak: płaty lasagne, tagliatelle, pappardelle, linguine, farfalle, makaron z ziołami czy pierożki (tortelli, anolini). Znajdziemy tu takie przepisy jak: ślubne tortelli z dynią, ravioli z homarem i lekkim maślanym sosem kaparowym, raviolo z jajkiem na miękko, pierożki z duszoną wołowiną i parmezanem, lasagne na sposób tradycyjny, lasagne z pesto szałwiowo-orzechowym, klasyczne makaronowe gniazdka, gniazdka z ricottą, chili, cytryną i grillowanymi warzywami, placek makaronowy z ziemniakami, placek makaronowy ze szpinakiem oraz wiele szybkich sosów do makaronu (boloński, klasyczny, pomidorowy z gorgonzolą i inne).

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

W kolejnym rozdziale „Gnocchi i risotto” znajdziemy rady dotyczące przygotowania tych dań oraz proste przepisy na nie: gnocchi w trzech odsłonach z sosem śmietanowo-orzechowym, pieczone gnocchi z Lugano, risotto ze szparagami, niby-risotto z cukinią, szynką i serem, niby grzybowe risotto czy risotto z owocami morza.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

W rozdziale „Pizza i mączne wypieki” znajdziemy przede wszystkim domową pizzę na cienkim cieście która gości w rodzinie Chiappów co niedziela. Oprócz podstawowego przepisu na ciasto dostajemy kilka wskazówek jak upiec pizzę we własnym piekarniku lub w specjalnym piecu do pizzy. Oprócz przepisu na pizzę mamy tu dodatkowo: przepis na focaccię z College House, mini kiełbaski w cieście, pieczone ciasto oraz włoski ser z patelni.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

W rozdziale „Dania główne” siostry zawarły przepisy na ulubione dania ich rodziny. We Włoszech pierwsze danie zwykle jest wegetariańskie i bazuje na makaronie a drugie to głównie ryba lub mięso. Znajdziemy tu smakowite przepisy na: pulpety mamuśki, stek z polędwicy wołowej z pancettą i rozmarynem, chrupiący kurczak w panierce, szybki kurczak z szynką parmeńską i świeżą szałwią, kurczak cytrynowy, kurczak marsala, gorący kociołek myśliwego, uczta poświąteczna, polędwica wieprzowa z pieca, medaliony wieprzowe z cebulą, jabłkiem i cydrem, wołowina duszona w czerwonym winie, pożywny gulasz z kiełbasą, sakiewki pełne pyszności, zapiekanka z bakłażana i mozzarelli, naleśniki nadziewane szpinakiem i ricottą czy naleśniki z łososiem, ricottą i porem.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

Rozdział „Przystawki, zupy, sałatki i dressingi” zawiera sporo przepisów rodzinnych na smakowite dania jak: chrupiąca kapusta z parmezanem i bułką tartą, pieczone faszerowane cukinie, włoskie ziemniaczki z rozmarynem, pory zapiekane w serze, wielokolorowe pieczone warzywa, surówka ze startej marchewki, soczysty groszek w gęstym sosie pomidorowym, słodkie papryki po włosku, zupa krem z selera naciowego, pożywna zupa jarzynowa, rosół z kury, pasta reale w rosole drobiowym z chili, gulasz z soczewicą i makaronem, sałatka makaronowa, sałatka ryżowa, sałatka z fasoli z tuńczykiem i cebulą, wielka sałatka farmera, sałatka szpinakowa na lato oraz dressingi.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

W rozdziale „Desery” znajdziemy pełno słodkości z dzieciństwa jak: kremowy mus mascarpone z owocami, gorące truskawki z lodami i amaretti, ciasto francuskie z mascarpone i słodkimi owocami, kawa z lodami, krem alkoholowy (zabaglione), wielkanocny deser taty, czekoladowy deser Elsy, tiramisu, gruszki w winie, brzoskwinie pieczone w pomarańczowym syropie, tort mokka i panettone – pudding Paoli.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

W ostatnim rozdziale „Ciasta i ciasteczka” poznamy kolejne smakowite przepisy rodzinne: tradycyjny włoski biszkopt, cynamonowy biszkopt z jabłkami, czekoladowy bochenek Cateriny, anielski biszkopt, niepowtarzalna tarta z dżemem, różane bułeczki, ciasto migdałowe, włoskie ciasteczka migdałowe, trufle kokosowe, słodki makaron Luisy, brownie mordoklejki i walijskie ciastka. Możemy poczytać tu również o piciu kawy.

Recenzja książki: "Po prostu po włosku"

Na koniec dostajemy garść wiadomości o Włoszech, gdzie się zatrzymać za rozsądną cenę, gdzie są najlepsze trattorie czy gdzie są najlepsze lody.

Czy polecamy tą książkę? Jak najbardziej tak :) Znajdziecie tutaj wiele różnorodnych i pysznych przepisów. My już wybraliśmy kilka które w najbliższym czasie na pewno wypróbujemy a już dziś proponujemy Wam pyszną i szybką w przygotowaniu sałatkę makaronową :)

Sałatka makaronowa

Tytuł: „Po prostu po wlosku”
Autor: Michela, Emanuela i Romina Chiappa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Ilość stron: 304
Cena: 69,99 zł.
Oprawa: twarda
Format:  280 x 220 mm

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *