Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem

Magda

Dziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść na obiad, kolację czy wziąć do pracy na drugie śniadanie :)

Sałatka makaronowa

Składniki na sałatkę makaronową:

– 110 g makaronu orecchiette lub innego drobnego
– 130 g czerwonej fasolki pinto
– 130 g białej fasolki
– 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (po odsączeniu)
– 1 mała czerwona cebula
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

Sałatka makaronowa

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie, ważne aby makaronu nie rozgotować by był al dente. Po ugotowaniu makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile aby odciekł nadmiar wody.

Do miski wrzucamy odsączone fasolki. Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, wrzucamy posiekaną miętę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Do fasolki i tuńczyka dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerzyki lub do miseczek i nasza sałatka makaronowa z tuńczykiem gotowa :)

Smacznego :)

Sałatka makaronowa

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *