- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść na obiad, kolację czy wziąć do pracy na drugie śniadanie :)
Składniki na sałatkę makaronową:
– 110 g makaronu orecchiette lub innego drobnego
– 130 g czerwonej fasolki pinto
– 130 g białej fasolki
– 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (po odsączeniu)
– 1 mała czerwona cebula
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie, ważne aby makaronu nie rozgotować by był al dente. Po ugotowaniu makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile aby odciekł nadmiar wody.
Do miski wrzucamy odsączone fasolki. Cebulkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, wrzucamy posiekaną miętę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Do fasolki i tuńczyka dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerzyki lub do miseczek i nasza sałatka makaronowa z tuńczykiem gotowa :)
Smacznego :)