- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Często do przygotowania makaroników używamy blanszowanych, bialutkich migdałów. Niestety nie zawsze są od ręki w sklepie i pozostaje jedynie kupić te w łupinkach niemniej to nie problem żeby szybko się pozbyć takiej skórki. Jak zrobić żeby migdały były białe – bez skórek? Już wyjaśniamy poniżej :)
Blanszowane migdały.
No więc można by było zetrzeć skórkę na tarce ale sporo byśmy stracili z orzecha i pewnie z palców dlatego prostszym sposobem na nasz problem to wrzucić migdały do miseczki lub miski (w zależności ile potrzebujemy migdałów) i zalać wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.
Po wystudzeniu wody odcedzamy migdały, których skórka będzie zmarszczona – jak po dłuższej kąpieli na basenie. Po ściśnięciu w palcach każdego z migdałów bez problemu powinna schodzić skórka w całości. Jeżeli tak się jednak nie stanie to należy ponownie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut – to na pewno w 100 procentach załatwi sprawę :) Dzięki takiemu zabiegowi migdały nie tylko pozbędą się skórki ale również delikatnie zmiękną :)