Blanszowane migdały czyli jak pozbyć się skórki z migdałów

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Często do przygotowania makaroników używamy blanszowanych, bialutkich migdałów. Niestety nie zawsze są od ręki w sklepie i pozostaje jedynie kupić te w łupinkach niemniej to nie problem żeby szybko się pozbyć takiej skórki. Jak zrobić żeby migdały były białe – bez skórek? Już wyjaśniamy poniżej :)

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Blanszowane migdały.

No więc można by było zetrzeć skórkę na tarce ale sporo byśmy stracili z orzecha i pewnie z palców dlatego prostszym sposobem na nasz problem to wrzucić migdały do miseczki lub miski (w zależności ile potrzebujemy migdałów) i zalać wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Po wystudzeniu wody odcedzamy migdały, których skórka będzie zmarszczona – jak po dłuższej kąpieli na basenie. Po ściśnięciu w palcach każdego z migdałów bez problemu powinna schodzić skórka w całości. Jeżeli tak się jednak nie stanie to należy ponownie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut – to na pewno w 100 procentach załatwi sprawę :) Dzięki takiemu zabiegowi migdały nie tylko pozbędą się skórki ale również delikatnie zmiękną :)

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Blanszowane migdały czyli kulinarne ABC

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *