- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
My nigdy nie mamy dosyć makaronów i dlatego mamy dla Was kolejną propozycję z makaronem w roli głównej. Tym razem proponujemy makaron z prosciutto i szpinakiem w sosie z gorgonzolą :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie.
Składniki na makaron z prosciutto i szpinakiem:
– 150 g makaronu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 50 g prosciutto
– 100 g szpinaku
– 100 g sera gorgonzoli
– 120 g śmietanki 18%
– pieprz kolorowy
– szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na 2 porcje.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Plasterki prosciutto tniemy na mniejsze kawałki (paseczki) i wrzucamy na cebulkę i chwilkę podsmażamy. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy do prosciutto. Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy gorgonzolę i czekamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy zmielonym kolorowym pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy :)
Smacznego :)
Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecamy :)