Makaron z prosciutto i szpinakiem w sosie z gorgonzolą

Magda

My nigdy nie mamy dosyć makaronów i dlatego mamy dla Was kolejną propozycję z makaronem w roli głównej. Tym razem proponujemy makaron z prosciutto i szpinakiem w sosie z gorgonzolą :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie.

Makaron z prosciutto i szpinakiem

Składniki na makaron z prosciutto i szpinakiem:

– 150 g makaronu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 50 g prosciutto
– 100 g szpinaku
– 100 g sera gorgonzoli
– 120 g śmietanki 18%
– pieprz kolorowy
– szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na 2 porcje.

Makaron z prosciutto i szpinakiem

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Plasterki prosciutto tniemy na mniejsze kawałki (paseczki) i wrzucamy na cebulkę i chwilkę podsmażamy. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy do prosciutto. Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy gorgonzolę i czekamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy zmielonym kolorowym pieprzem i gałką muszkatołową.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy :)

Smacznego :)

Makaron z prosciutto i szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Makaron z prosciutto i szpinakiem w sosie z gorgonzolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *