Latest posts by słodki facet (see all)
- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejny konkurs za nami i również za nami kolejny wybór laureata tegoż konkursu, w którym do wygrania była książka Mamuszka :)
Spośród przesłanych propozycji wybraliśmy przepis na bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą autorstwa Diany :)
Składniki
- 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
- mały pęczek botwinki (łodygi i liście)
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia patelni
- mały jogurt naturalny
- dojrzały pomidor malinowy
- sól i pieprz do smaku
Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Botwinkę myjemy, drobno kroimy i wraz z fetą dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością oleju patelnię nakładamy po łyżeczce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Obranego pomidora kroimy i dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku. Podajemy na racuszkach.
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim za udział w naszej zabawie przy okazji informując, że już wkrótce pojawią się kolejne konkursy książkowe :)