Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce w grupie “gości” z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z Wami podzielić przepisem na ów rosołek :)
Składniki:
– korpus + szyja z gęsi
– 1 noga z gęsi
– 300 g szponder wołowy
– 1 ćwiartka kurczaka
– 1 por
– 2 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– ćwiartka selera
– 1 cebula
– natka pietruszki
– natka lubczyku
– 3 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– sól, pieprz
– szczypta chili
– kilka igiełek rozmarynu
– makaron domowy z pietruszką i lubczykiem
Składniki na 10 porcji.
Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną a rosół nabierze aromatu :)
Smacznego :)
nigdy nie jadłam gęsiny,ciekawa jestem jak takie mięsko smakuje :)