- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Na placach pojawił się już pierwszy rabarbar i z tej okazji zapraszamy na roladę biszkoptową z rabarbarem i truskawkami :)
Składniki na ciasto:
– 6 żółtek
– 3 białka
– 80 g cukru
– 60 g mąki tortowej
– 15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
– 1 opakowanie galaretki truskawkowej
– 2 łyżki cukru
– 400 g rabarbaru
– 20 0g truskawek
Blacha do pieczenia 23×33 cm, papier do pieczenia i olej do smarowania. Gaza. Cukier puder.
Najpierw zabieramy się za zrobienie nadzienia. Bierzemy rabarbar, odcinamy końcówki, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Do tego dorzucamy truskawki oraz cukier i dusimy do momentu jak owoce nam zmiękną. Teraz dodajemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Jak zacznie nam bulgotać odstawiamy do wystygnięcia.
Kolej na biszkopt. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Blachę do pieczenia smarujemy olejem, dajemy papier i jeszcze papier smarujemy (bez boków blachy). Na to wykładamy ciasto. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut.
Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i przekładamy z blachy na gazę posypaną cukrem pudrem (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt (wraz z gazą) jak cukierek i pozostawiamy do wystygnięcia (jak nie macie gazy to może być aluminiowa folia spożywcza ale wtedy nie dłużej niż pół godziny zostawiacie zwinięte bo poci się biszkopt) .
Na sam koniec uzupełniamy roladę farszem. Najpierw biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy naszym nadzieniem owocowym i z powrotem zwijamy jednocześnie wkładając do lodówki aby całość nam się stężała. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem :)
Smacznego :)