Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Magda

Dzisiaj mamy dla Was propozycję kremowego risotto z chrupiącą kukurydzą i brązową soczewicą.  Na pewno Wam posmakuje :)

Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Składniki na risotto:

– 150 g ryżu arborio
– 70 g brązowej soczewicy
– 150 g kukurydzy
– 1 mały por
– 2 łodygi z selera naciowego
– 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
– 2 łyżki masła
– kilka gałązek świeżego oregano
– sól
– pieprz

Porcja na 2 osoby

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pora pokrojonego w plasterki i podsmażamy. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki wraz z liśćmi. Dodajemy do pora. Przyprawiamy. Całość podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy ryż. Wlewamy po troszku bulionu drobiowego i co jakiś czas mieszamy i tak do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy resztę masła, kukurydzę oraz ugotowaną soczewicę. Mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

Risotto z kukurydzą i brązową soczewicą

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *