- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was propozycję kremowego risotto z chrupiącą kukurydzą i brązową soczewicą. Na pewno Wam posmakuje :)
Składniki na risotto:
– 150 g ryżu arborio
– 70 g brązowej soczewicy
– 150 g kukurydzy
– 1 mały por
– 2 łodygi z selera naciowego
– 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
– 2 łyżki masła
– kilka gałązek świeżego oregano
– sól
– pieprz
Porcja na 2 osoby
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pora pokrojonego w plasterki i podsmażamy. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki wraz z liśćmi. Dodajemy do pora. Przyprawiamy. Całość podsmażamy ok. 5 minut i dodajemy ryż. Wlewamy po troszku bulionu drobiowego i co jakiś czas mieszamy i tak do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy resztę masła, kukurydzę oraz ugotowaną soczewicę. Mieszamy i podajemy.
Smacznego :)