Risotto z bobem i wędzonym boczkiem

Magda

Sezon na bób mamy w pełni i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycję włoskiego risotto z dodatkiem właśnie bobu i wędzonego boczku :)

risotto-z-bobem-i-wedzonym-boczkiem

Składniki:
– 150 g ryżu arborio
– 2 szklanki wywaru warzywnego
– 250 g wędzonego boczku
– 500 g bobu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła

Porcja na 2 osoby

risotto-z-bobem-z-boczkiem

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Jak cebulka lekko się zeszkli to dodajemy posiekany czosnek. Cebulkę z czosnkiem smażymy aż nam się zrumieni. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i dobrze podsmażamy.

W międzyczasie czasie do rondelka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż. Gdy ryż nam “wypije” bulion to dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i przelewamy do boczku i razem dusimy pod przykryciem.

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy bób. Gotujemy go 15 minut aby był lekko twardy. Gotowy bób odcedzamy i chłodzimy a następnie obieramy ze skórki.

Na koniec do naszego risotto dodajemy obrany bób oraz łyżkę masła, mieszamy i nakładamy :)

Smacznego :)

risotto-z-bobem-i-boczkiem

Bóbmania

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *