- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon na bób mamy w pełni i z tej okazji przygotowaliśmy dla Was propozycję włoskiego risotto z dodatkiem właśnie bobu i wędzonego boczku :)
Składniki:
– 150 g ryżu arborio
– 2 szklanki wywaru warzywnego
– 250 g wędzonego boczku
– 500 g bobu
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
Porcja na 2 osoby
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Jak cebulka lekko się zeszkli to dodajemy posiekany czosnek. Cebulkę z czosnkiem smażymy aż nam się zrumieni. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i dobrze podsmażamy.
W międzyczasie czasie do rondelka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż. Gdy ryż nam “wypije” bulion to dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i przelewamy do boczku i razem dusimy pod przykryciem.
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy bób. Gotujemy go 15 minut aby był lekko twardy. Gotowy bób odcedzamy i chłodzimy a następnie obieramy ze skórki.
Na koniec do naszego risotto dodajemy obrany bób oraz łyżkę masła, mieszamy i nakładamy :)
Smacznego :)