- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Na koniec roku wpadła nam w ręce jeszcze jedna książka kulinarna, której autorem jest uczestnik znanego na całym świecie programu MasterChef Janek Paszkowski :)
“Raw Food” to druga książka tego młodego kucharza, w której chce przedstawić czytelnikom sposób na zdrowy styl życia poprzez właściwe odżywianie. Tym zdrowym odżywianiem ma być dieta oparta na produktach nieprzetworzonych czyli surowych warzywach i owocach, orzechach i kiełkach. Autor w książce przekonuje że taki styl jedzenia nie tylko korzystniej wpłynie na nasze zdrowie ale również na nasze samopoczucie psychiczne i humor. W sumie to ciężko się z tym nie zgodzić bo od dawna wiadomo że to co jest sprzedawane w większości sklepów to nic innego jak przetworzony chłam zatruwający nasze organizmy. Niestety ale warzywa i owoce zostały zamienione na chemiczne wynalazki nafaszerowane cukrem i innymi “ulepszaczami”.
Co znajdziemy w tej? 51 przepisów podzielonych na kilka tematycznych rozdziałów wypełnionych warzywami, owocami i wszelkiej maści nasionami np. chia, sezamu czy siemienia lnianego.
Rozdziały:
1. Wstęp
2. Napoje i smoothies
3. Odżywcze przekąski lub fajne śniadania
4. Dressingi
5. Sałatki
6. Dania główne
7. Desery
WSTĘP.
Kilkanaście stron wstępu na przygody z surowizną. Jest tu też kilka stron opisujących wykorzystywane w przepisach składniki, które dla niektórych osób mogą być czymś nowym jak. np. dla nas sproszkowane liście moringi.
NAPOJE I SMOOTHIES
Zestaw kilku egzotycznych smoothie wypełnionych owocami i orzechami. Energetyczne koktajle idealnie sprawdzą się każdego dnia.
ODŻYWCZE PRZEKĄSKI I FAJNE ŚNIADANIA
Kilka różnych smakowo puddingów bazujących na nasionach chia jak kokosowy pudding chia z czereśniami czy też małe sznytki z ziaren.
DRESSINGI
7 dressingów, które idealnie sprawdzą się w przygotowaniu różnych sałatek. Znajdziemy tu przepis na azjatycki dressing z sosem tamari i imbirem czy pomarańczowy vinaigrette.
SAŁATKI
Nie da się ukryć, że ilość kolorów w tym rozdziale jest niesamowita. To powoduje, że chciałoby się zjeść kartki książki bo tak apetycznie wyglądają zaproponowane sałatki :) Będziemy mogli zrobić meksykańską sałatkę streetfoodową z pomidorowymi nachosami lub przekręconą sałatkę cezar z kaparami, płatkami drożdżowymi i kokosowym bekonem.
DANIA GŁÓWNE
Najliczniejszy w przepisy rozdział bo zawiera 10 propozycji obiadowych czy też na kolację z dużą nutą smaków azjatyckich. Dwa spaghetti z cukinii, dwa kalafiorowe ryże, sushi czy boczniaki po azjatycku to propozycje Janka na pożywny popołudniowy posiłek.
DESERY
Ostatnim z działów są desery. To kilka propozycji na dobre zakończenie głównego posiłku :) Wszystkie przepisy są po pierwsze bezglutenowe, a także wegetariańskie i wegańskie (choć w sumie można by wszystkie potraktować jako wegańskie jeżeli np. miód zastąpimy w większej ilości syropem klonowym czy z agawy. Malinowo-kokosowy sorbet czy kokosowe ciasto z brzoskwiniami to tylko dwie z siedmiu słodkich propozycji.
Nie da się ukryć, że niniejsza propozycja może niezbyt zainteresować osoby lubiące mięso niemniej na pewno też znajdą coś dla siebie bo zawsze warto dołożyć do swojej diety coś zdrowego surowego. W książce jest sporo dobrych fotografii wydrukowanych na kredowym papierze i właśnie do tego mamy bardzo duże zastrzeżenia bo pomimo że zdjęcia na takim papierze wyglądają świetnie to w książce kucharskiej, która używamy w kuchni już mniej się to sprawdza. Po pierwsze odbija się światło, a po drugie – co ważniejsze – strasznie odbijają się na stronach palce :( Dodalibyśmy jeszcze to, że przy prawie 200 stronach książki można było przygotować ciut mniej zdjęć, a więcej przepisów żeby była większa różnorodność dań w rozdziałach. Tak czy inaczej to interesująca propozycja i na pewno warta uwagi :)
Przepis z niniejszej książki już na naszym blogu. Jest to wegańskie brownie z nasionami chia, które robiliśmy dwukrotnie – dlaczego? O tym we wpisie z przepisem :)
Tytuł: “RAW FOOD”
Autor: Janek Paszkowski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Ilość stron: 196
Cena: 29,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 190 x 250mm
fajna ksiażka :)
:)