- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Zawsze przy opisywaniu książek robimy z nich również jeden przepis (czasami więcej :) ). Chcemy się przekonać czy przedstawiane przepisy faktycznie wyjdą tak jak zakłada autor książki. Można rzec, że zwykle tak jest, ale czasami brakuje jakiegoś detalu, który może wpłynąć na efekt końcowy. Kiedy pierwszy raz robiliśmy niniejsze brownie z książki Janka Paszkowskiego “Raw Food” niestety nie do końca wyszło. Było to podyktowane dobraniem złej formy do tego rodzaju ciasta (zbyt mała forma, a tym samym zbyt wysokie ciasto, które się nie upiekło – tę kwestię wyjaśniliśmy już sobie z Jankiem tzn. brak informacji o formie w przepisie). Drugie podejście było zdecydowanie lepsze – większa forma i nieco mniejsza ilość oleju kokosowego, sprawiła że efekt końcowy był taki jaki oczekiwaliśmy :) Świetny słodko słonawy smak sprawi frajdę niejednemu podniebieniu tak więc polecamy to brownie z nasionami chia :)
Składniki na brownie:
– 5 łyżek nasion chia
– 30 łyżek wody (ok. 400 ml)
– 3 łyżki kakao
– 200 g gorzkiej czekolady
– 150g oleju kokosowego (w wersji książkowej jest 200g)
– 80 g migdałów
– 150 g orzechów włoskich
– 65 g syropu klonowego
– 80 g miodu
– sól
Składniki na kardamonową sól:
– garść gruboziarnistej soli himalajskiej lub morskiej
– 1 łyżka nasion kardamonu
Forma o średnicy 22cm (masa w formie winna mieć ok. 2 cm. wysokości).
Migdały i orzechy rozdrabniamy blenderem na grubszą mąkę i przesypujemy do miski. Do drugiej miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy wodą. Odstawiamy aż z nasion zrobi się kisiel. Chia-kisiel przekładamy do robota i ubijamy ok. 1 minuty z dodatkiem kakao, syropu klonowego i miodu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy olej kokosowy, powoli mieszamy i rozpuszczamy wszystko do uzyskania jednolitej i gęstej masy.
Masę czekoladową przekładamy do masy chia i chwilę razem ubijamy. Dodajemy mielone orzechy i migdały i razem wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki i wierzch posypujemy kardamonową solą (kardamon obieramy z łupinek i miażdżymy w moździerzu i mieszamy z solą).
Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się związało by można było łatwiej kroić.
Smacznego :)
One thought on “Wegańskie brownie z nasionami chia”