- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nasza domowa biblioteczka jest coraz większa a kolejna książka która do niej trafiła to „Domowe wędliny czyli nowe przepisy na tradycyjne przepisy” Roberta Winckiewicza.
Książka ta jest godna polecenia dla początkujących, którzy chcieliby się wciągnąć w temat wędzenia ale też dla bardziej zaawansowanych w wędzeniu dla których będzie to podręczny zestaw przepisów.
Książka ta zawiera wiele przepisów na domowe wędliny, smarowidła czy też dodatki domowego wyrobu. Autor książki zachęca do przyrządzania domowych wyrobów bo są one znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż te kupione w sklepie.
Książka zawiera cenne informacje od czego należy zacząć przy wędzeniu: domowy warsztat, materiały pomocnicze. Autor przekazuje nam wiedzę na temat jakie mięso kupować, jak go przygotować, jakie są rodzaje mięsa, jakich przypraw używać, jakie używać osłonki i materiały pomocnicze i co najważniejsze temat wędzenia ( jak wędzić, czym wędzić, jaką wędzarnię wybrać).
Ważnym tematem książki jest jak zrobić dobrą domową wędzonkę – jak przygotować mięso, o peklowaniu, formowanie i wiązanie mięsa na wędzonki, ociekanie, osuszanie, wędzenie, obróbka termiczna i chłodzenie oraz jak zrobić dobrą domową kiełbasę – przygotowanie mięsa, peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzenie, osuszanie, wędzenie, obróbka termiczna, chłodzenie i podsuszanie.
Po tym jak przeczytamy informacje o przygotowaniach do wędzenia dostajemy sporą dawkę przepisów podzielonych na 5 rozdziałów:
1. Moje wędzonki – boczek na szybko, golonka beiota, kaczka suszona, podgardle wędzone, polędwica jogurtowa, rolada cielęca, sadło na ostro, szynka dębowa, szynki kozie wędzone na zimno, wędzone mięsne kąski, wiejskie udka z kurczaka i inne
2. Moje kiełbasy – kabanosy z kozy, kiełbasa biała z cielęciną, kiełbasa czosnkowa, kiełbasa dobra, kiełbasa głogowska pieczona, kiełbasa kresowa na soli, kiełbasa Kuby, kiełbasa paprykowa, kiełbasa studencka, kiełbasa śniadaniowa, kiełbasa wojskowa, kiełbasa z gęsi, kiełbasa z szynki, kiełbaski kozie, kiełbaski z cielęciną, metka łososiowa, mortadela, parzone kiełbaski śniadaniowe, salami staropolskie i inne.
3. Moje wędliny podrobowe, smarówki – pasztetowa smarowna, pasztet smarowny, pasztet z kaczych wątróbek, salceson wolsztyński i smarówka ze skwarek.
4. Wędzić można prawie wszystko – jaja, ser, śliwki, warzywa i owoce.
5. Nie samym mięsem człowiek żyje – adżika, chrzan domowy, ketchup domowy, majonez domowy, musztarda czosnkowa oraz słodko-ostry sos paprykowy.
Jeżeli ktoś lubi wędzić lub zamierz zacząć przygodę z wędzeniem to ta książka jest właśnie dla takich osób :)
Tytuł: „Domowe wędliny”
Autor: Robert Winkiewicz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Ilość stron: 192
Cena: 34,90 zł.
Oprawa: twarda
Format: 190 x 250mm
Na koniec zapraszamy Was na konkurs :)
Zasady konkursu:
1. Czekamy na maila z jednym przepisem i jednym zdjęciem. Tym razem prosimy o przepisy na domowe przetwory :) Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze przepisy mogą być słodkie, słone, mięsne, kwaśne, sosy lub inne – wybór pozostawiamy Wam :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 14 kwietnia 2017 r. do północy.
4. Do 20 kwietnia 2017 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka „Domowe wędliny czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby” Roberta Winckiewicza
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje :)
1. Magdalena W – Koreczki do wódeczki
Są bardzo smaczne, ciekawy smak, na pewno każdemu posmakują :) zwłaszcza jako zakąska :) zagryzka :)
1 1/2 szklanki cukru
2. Dorota W – sos śliwkowy
700 g śliwek
3 płaskie łyżki cukru
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayene
1/2 łyżeczki soli
szczypta mielonego ziela angielskiego
2 łyżki octu spirytusowego 10%
Śliwki umyć, usunąć pestki, zmiksować blenderem, wyłożyć na dużą patelnię. Dodać cukier, drobno posiekany czosnek, paprykę w proszku, imbir, biały pieprz, pieprz cayenne, sól i ziele angielskie, wymieszać. Smażyć na niedużym palniku do zgęstnienia, ok. 20-30 minut. Dodać ocet, zagotować. Przelać do małych słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.
Rozwiązanie konkursu :)
Nie do się nie zauważyć, że szału ze zgłoszeniami nie było :) Nie wiemy czy to kwestii samej książki czy może macie już przesyt naszymi książkowymi konkursami niemniej zgłoszenia były więc i jest laureat. Wybraliśmy przepis Doroty W. na sos śliwkowy :) Gratulujemy i czekamy na maila z danymi do wysyłki :)
A już wkrótce możliwe, że ostatni z naszych konkursów książkowych ;)
Ogromnie się cieszę! Jestem na początku przygody z produkcją domowych wędlin więc ta książka będzie moim przewodnikiem :) Dziękuję! Już wysyłam swoje dane :)
Gratulujemy :)
Gratuluje z chęcią wezmę odział w kolejnym konkursie