- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Wiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas :) Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę :)
Składniki:
– 1 cukinia zielona
– 1 cukinia żółta
– 1 bakłażan
– 4 pomidory
– 1 papryka żółta
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka pomarańczowa
– 2 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– kilka listków bazylii
– przyprawy: sól, pieprz
Porcja na 6 osób.
Najpierw kroimy bakłażana w kostkę, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut żeby pozbyć się z niego goryczy i żeby zmiękł.
W małym garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pół cebuli pokrojonej w piórka i jak się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek a na koniec pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Jak wszystko nam się udusi miksujemy blenderem i odstawiamy.
W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy do miękkości a potem dorzucamy obrane i pokrojone pomidory w kostkę. Na sam koniec dodajemy naszą paprykę zmiksowaną i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekane listki bazylii.
Smacznego :)