- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sałatka którą przedstawiamy pochodzi z książki “Kipi kasza”– bardzo fajny i łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża :) Polecamy :)
Składniki:
– 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g)
– 75 g makaronu ryżowego nitki
– 2 ogórki gruntowe
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 pęczek koperku
– 2 łyżki oliwy
– pieprz, sól
Składniki dla 4 osób.
Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez 25 minut (stosunek kaszy do wody 1:2). Pod koniec gotowania solimy i jak kasza jest ugotowana pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz gotujemy makaron ryżowy. Wrzucamy go na osolony wrzątek i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nam się nie skleił.
Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy.
Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam wszystkie rodzaje makaronów :)
Ciekawy i smaczny :) Zachęcamy do wypróbowania :)