Nie ma to jak pyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :)
Składniki na ciasto czekoladowe:
– 200 g mąki z orzechów arachidowych
– 200 g czekolady gorzkiej 70%
– 200 g masła 82%
– 160 g cukru trzcinowego
– 1 łyżka kakao
– 4 jajka
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 2 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo trochę masła i kakao do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta.
Forma o średnicy 20-21 cm.
Najpierw rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło z czekoladą i pozostawiamy do wystudzenia.
Teraz miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z dodatkami oraz rozpuszczone masło z czekoladą i delikatnie mieszamy.
Dół formy wykładamy papierem a boki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka), pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut i wyciągamy.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się :)
Smacznego :)
Inspiracja “Backen macht glücklich”
puszyste i najlepsze !
O tak i do tego czekoladowe :)
och ciasto rewelacyjne i bardzo sycace bede tutaj zagladac czesciej dziekuje
Świetnie że ciasto smakuje :) Zapraszamy częściej :)
Smaczny przepis, miałam zapas mąki arachidowej i nie wiedziałam co z nią zrobić. Ciasto wyszło identycznie jak na zdjęciu. W smaku bardzo dobre czekoladowo-orzechowe. Jedyny minus ze jest dość mocno tłuste. Ale raz na jakiś czas można na pewno je zrobić.
Dziękujemy :)
Czy zamiast mąki z orzechów arachidowych mozna uzyc maki migdalowej?
Tak, można użyć :)
wygląda pysznie, czy można użyć innej mąki?
Myślę że mąkę orzechową można zamienić na migdałową, z innych mąk nie próbowaliśmy bo byłby to już całkiem inny przepis.