Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Nie ma to jak pyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Składniki na ciasto czekoladowe:

– 200 g mąki z orzechów arachidowych
– 200 g czekolady gorzkiej 70%
– 200 g masła 82%
– 160 g cukru trzcinowego
– 1 łyżka kakao
– 4 jajka
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 2 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo trochę masła i kakao do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta.

Forma o średnicy 20-21 cm.

Najpierw rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło z czekoladą i pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z dodatkami oraz rozpuszczone masło z czekoladą i delikatnie mieszamy.

Dół formy wykładamy papierem a boki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka), pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut i wyciągamy.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się :)

Smacznego :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Inspiracja „Backen macht glücklich”

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe”

  1. Smaczny przepis, miałam zapas mąki arachidowej i nie wiedziałam co z nią zrobić. Ciasto wyszło identycznie jak na zdjęciu. W smaku bardzo dobre czekoladowo-orzechowe. Jedyny minus ze jest dość mocno tłuste. Ale raz na jakiś czas można na pewno je zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *