Jeżeli zastanawiacie się co zrobić ciekawego, pysznego i sycącego na obiad to polecamy papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i mozzarellą :)
Składniki na faszerowane papryki:
– 4 papryki
– 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 2 cebulki dymki
– 70 g tartej mozzarelli
– 100 g ryżu
– 1 pomidor
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz
Składniki dla 2 osób.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i dusimy kilka minut aż zbrązowieje. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Chwilkę dusimy :)
Gotowy ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy część posiekanej natki pietruszki oraz 50 g mozzarelli i mieszamy.
Papryki myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy środki. Papryki faszerujemy mięsem z ryżem. Po wierzchu posypujemy resztą mozzarelli oraz posiekaną natką pietruszki. Papryki układamy w blaszce, nalewamy trochę wody na spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
Smacznego :)
super pomysł :D
Zdjęcia aż pachną:)
Dziękujemy :)
A co z pomidorem który jest w składnikach. ?
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawione :) Pomidora dodajemy do mięsa.