- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory :)
Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej żółtej
– 2 kg papryki białej/czerwonej
– 2 cebule
– 1 kg pomidorów
– 1 kg cukini
– sól, pieprz, słodka papryka
– 1 łyżka masła
Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l.
Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko razem dusimy aż sos pomidorowy trochę zgęstnieje. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Gdy cukinia jest na wpół twarda dodajemy paprykę (paprykę czyścimy z nasion, myjemy i kroimy na paseczki). Jak papryka i cukinia będą miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy i chowamy do piwniczki :)
Leczo możemy podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem uduszonego mięsa.
Smacznego :)