- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis ze szparagami w roli głównej :) Zapraszamy na pyszną, lekką, sycącą i szybką w przygotowaniu potrawkę z soczewicy z cukinią i ze szparagami :)
Składniki na potrawkę z soczewicy:
– 80 g żółtej soczewicy
– 250 g zielonych szparagów
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– sól
– pieprz kolorowy
– 1/2 szklanki wody
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem pokrojonym w małą kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Przyprawiamy i dolewamy wodę. Dorzucamy szparagi pokrojone w małe kawałki po skosie. Po chwili dodajemy przepłukaną soczewicę oraz główki szparagów. Po kilku minutach danie mamy gotowe (żółta soczewica bardzo szybko robi się miękka).
Smacznego :)
Wygląda super. Madziu skąd bierzesz pomysły na takie cudne potrawy :O
Dzięki :) Polecam zrobić to danie :) Pomysły same jakoś wpadają, czasami czerpię inspiracje z książek :)
szparagi najsmaczniejsze !
świetnie wygląda
moje smaki :)
kocham to !
Nigdy się nie spotkałam z żółtą soczewicą :O myślisz że jak bym zrobiła tą sałatkę z zieloną to też by wyszła?
Jeżeli zamienimy żółtą soczewicę na zieloną to ta potrawka też wyjdzie :)
Ten przepis to magia !
szparagi najlepsze
To musi być przepyszne! Koniecznie muszę spróbować, uwielbiam soczewicę!
O tak to danie jest przepyszne :) Uwielbiamy soczewicę i szparagi :) Zachęcamy do spróbowania – szkoda że już po sezonie szparagowym.
Kocham tą strone, dzięki!
Spróbowałam, było przepyszne :)