Pomidorowa pizza z kozim serem, szynką i rucolą

Magda

Dla tych co lubią sery pleśniowe polecamy francuskie kozie sery Chavroux (pod linkiem znajdziecie wiele ciekawych przepisów z kozim serem). Dzięki koziej śmietance zawdzięczają swój delikatny smaki oraz są pełne naturalnych i wartościowych składników odżywczych.

My użyliśmy tego serka do naszej kolejnej bezglutenowej pizzy. Tym razem w piekarniku zagościło połączenie pomidorów, czosnku, szynki szwarcwaldzkiej, rukoli, czerwonej cebuli i wspomnianego koziego serka pleśniowego, który podpieczony jest miękki i robi się z niego pyszna pianka :) Świetne połączenie smaków przypadnie do gustu wielu smakoszom :)

Pomidorowa pizza z kozim serem, szynką i rucolą - Kuchenne Wariacje

Pomidorowa pizza z serem kozim, szynką i rucolą

Składniki na ciasto:

– 60 g mąki gryczanej
– 60 g maki ryżowej
– 35 g mielonego siemienia lnianego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na zaczyn ciasta:

– 8 g suchych drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka mąki gryczanej
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na sos pomidorowy:

– 2 pomidory (250g)
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki masła
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
– sól
– pieprz

Składniki na nadzienie:

– 40 g sera koziego pleśniowego Chavroux
– 40 g plastrów szynki szwarcwaldzkiej
– ćwiartka czerwonej cebuli
– rukola
– suszone oregano

Okrągła forma o średnicy 22 cm.

Pomidorowa pizza z kozim serem, szynką i rucolą - Kuchenne Wariacje

W pierwszej kolejności robimy zaczyn do pizzy. Do szklanki wsypujemy drożdże, cukier oraz mąkę gryczaną, dolewamy pół szklanki ciepłej wody i mieszamy. Na chwilkę odstawiamy aby nam podrosło.

Do miski wsypujemy obie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy. Dodajemy zaczyn i mieszamy, dolewamy po troszku pozostałej wody (może nie być potrzebna cała woda w zależności ile jej pochłonie mąka) aż wszystkie składniki połączą się a ciasto będzie gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

W między czasie robimy sos pomidorowy. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę pomidory, przyprawiamy i dusimy aż pomidory się rozpadną i wyparuje woda.

Teraz bierzemy formę do pizzy i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem żeby ciasto nie przykleiło nam się. Ciasto wykładamy na formę i równomiernie rozsmarowujemy łyżką (ok. 0,7 cm). Jeżeli ktoś nie posiada formy do pizzy to można wyciąć kółko z papieru do pieczenia i na nim rozsmarować pizzę.

Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy równomiernie. Na sos nakładamy porwane kawałki szynki, pokrojoną w piórka cebulę oraz podrobione kawałki sera koziego. Pizzę posypujemy oregano.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni (góra/dół) i pieczemy 20 minut. Gotową pizzę posypujemy listkami rukoli :)

Smacznego :)

Pomidorowa pizza z kozim serem, szynką i rucolą - Kuchenne Wariacje

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *