- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami :) Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować :)
Składniki:
– 500g polędwiczki wieprzowej
– 100 ml wina czerwonego
– gałązka rozmarynu
– 150g koziego sera
– 3 łyżki oliwy
– 2 cytryny
– 2 łyżki miodu
– 125 ml cydru gruszkowego
– 2 gruszki
– kilka ziaren czerwonego pieprzu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól
– 1 kg ziemniaków
– 3 żółtka
– 50g masła
– szczypta suszonych pomidorów w płatkach
– truskawki do dekoracji
Powyższe składniki są na 4 porcje.
Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem.
W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy.
Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu.
Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Jak polędwiczkę przełożymy na druga stronę to na wierzch kładziemy plaster koziego sera.
Gotowe elementy dania układamy na talerzu i oddajemy się uczcie :)
Smacznego :)