Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym

Magda

Dzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :)

Składniki na polędwiczkę z pieczarkami:

– 350 g polędwiczki wieprzowej
– 250 g brunatnych pieczarek
– 3 cebulki szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 150 g śmietanki 30%
– 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
– 1 łyżeczka rozmarynu
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz

Składniki dla 2 osób.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki z czosnkiem drobno pokrojone. Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, kroimy na plasterki grubości 1 cm, dodajemy do szalotki z czosnkiem i obsmażamy chwilkę z każdej strony. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. My kupiliśmy małe pieczarki i kroiliśmy na 4 części. Pokrojone pieczarki dodajemy do wieprzowiny i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przyprawy, część natki pietruszki oraz śmietankę wymieszaną z musztardą. Wszystko dusimy aż mięso będzie miękkie a sos lekko zgęstnieje.

Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionym dodatkiem jak np. kaszą i posypujemy resztą natki pietruszki.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym”

  1. To już wiem co w weekend będę jadł ?
    (tylko czosnek dodam do musztardy bo inaczej pewnie przypale?)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *