- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :)
Składniki na polędwiczkę z pieczarkami:
– 350 g polędwiczki wieprzowej
– 250 g brunatnych pieczarek
– 3 cebulki szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 150 g śmietanki 30%
– 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
– 1 łyżeczka rozmarynu
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz
Składniki dla 2 osób.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki z czosnkiem drobno pokrojone. Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, kroimy na plasterki grubości 1 cm, dodajemy do szalotki z czosnkiem i obsmażamy chwilkę z każdej strony. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. My kupiliśmy małe pieczarki i kroiliśmy na 4 części. Pokrojone pieczarki dodajemy do wieprzowiny i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przyprawy, część natki pietruszki oraz śmietankę wymieszaną z musztardą. Wszystko dusimy aż mięso będzie miękkie a sos lekko zgęstnieje.
Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionym dodatkiem jak np. kaszą i posypujemy resztą natki pietruszki.
Smacznego :)
To już wiem co w weekend będę jadł ?
(tylko czosnek dodam do musztardy bo inaczej pewnie przypale?)
Polecamy, na pewno będzie smakować :) Czosnek podsmażany z szalotką nie powinien się przypalić :)
Wyglada super, uwielbiam polędwiczkę :)