- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiejsza propozycja to pierwsza z potraw przygotowana ze Szromem podczas projektu 40 ;) Jest to:
Polędwica z patelni aromatyzowana rozmarynem / świeży szpinak z czosnkiem / chutney z szalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej :)
Składniki:
– 400 g polędwicy wołowej
– 3 szt szalotki
– syrop fiołkowy
– 2 ząbki czosnku
– 150 g świeżego szpinaku
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
– 60 g masła
– sól, czarny pieprz
– 2 gałązki rozmarynu
– olej do smażenia
Porcja dla 4 osób.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią polędwicę doprawioną solą i czarnym pieprzem którą podsmażamy z obu stron na rumiano. Potem dodajemy gałązkę rozmarynu i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści to ciągle polewamy nim polędwicę. Następnie wkładamy polędwicę do folii i pozostawiamy na boku aby doszła w środku.
W międzyczasie robimy szpinak. Na patelni rozpuszczamy masło (40 g), dodajemy szpinak, i posiekany drobno czosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Plasterki szynki parmeńskiej kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby uzyskać chipsy.
Na koniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki, pieprz, sól i syrop fiołkowy i dusimy do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji.
Gotowe danie układamy na talerzu. Polędwicę kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Obok układamy szpinak i chutney z szalotki. Chipsa z szynki parmeńskiej opieramy o pokrojoną polędwicę a obok kładziemy kilka chipsów z czosnku.
Smacznego :)