Polędwica z patelni ze świeżym szpinakiem, chutneyem z szalotki i chipsem z szynki parmeńskiej

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiejsza propozycja to pierwsza z potraw przygotowana ze Szromem podczas projektu 40 ;) Jest to:

Polędwica z patelni aromatyzowana rozmarynem / świeży szpinak z czosnkiem / chutney z szalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej :)

SAM_9569x900Składniki:
– 400 g polędwicy wołowej
– 3 szt szalotki
– syrop fiołkowy
– 2 ząbki czosnku
– 150 g świeżego szpinaku
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
– 60 g masła
– sól, czarny pieprz
– 2 gałązki rozmarynu
– olej do smażenia

Porcja dla 4 osób.

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią polędwicę doprawioną solą i czarnym pieprzem którą podsmażamy z obu stron na rumiano. Potem dodajemy gałązkę rozmarynu i łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści to ciągle polewamy nim polędwicę. Następnie wkładamy polędwicę do folii i pozostawiamy na boku aby doszła w środku.

DSC_0154 DSC_0172DSC_0186

W międzyczasie robimy szpinak. Na patelni rozpuszczamy masło (40 g), dodajemy szpinak, i posiekany drobno czosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

DSC_0176 DSC_0164 DSC_0179

Plasterki szynki parmeńskiej kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby uzyskać chipsy.

DSC_0149

Na koniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki, pieprz, sól i syrop fiołkowy i dusimy do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji.

Gotowe danie układamy na talerzu. Polędwicę kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Obok układamy szpinak i chutney z szalotki. Chipsa z szynki parmeńskiej opieramy o pokrojoną polędwicę a obok kładziemy kilka chipsów z czosnku.

Smacznego :)

SAM_9570x900

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *