- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Zapraszamy na pyszne i bezglutenowe placki z batatów z serem :)
Składniki na placki:
– 750 g batatów (2 sztuki)
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 100 g żółtego cheddar
– 120 g mąki ziemniaczanej
– sól
– pieprz
Składniki na dip:
– 100 g jogurtu
– kawałek korzenia chrzanu
– sól
– pieprz
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki na 15 placków.
Bataty myjemy i obieramy ze skórki. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane cebule i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser piwny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy placki na rumiany kolor.
Jogurt mieszamy z tartym chrzanem i doprawiamy. Ilość chrzanu zależy od naszych upodobań tj. czy chcemy dip łagodniejszy czy może bardziej ostry.
Usmażone placuszki podajemy z dipem.
Smacznego :)
Wspaniałe, uwielbiam takie placki! :)