Placki z batatów z serem

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Zapraszamy na pyszne i bezglutenowe placki z batatów z serem :)

Placki z batatów - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na placki:

– 750 g batatów (2 sztuki)
– 1  cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 100 g żółtego cheddar
– 120 g mąki ziemniaczanej
– sól
– pieprz

Składniki na dip:

– 100 g jogurtu
– kawałek korzenia chrzanu
– sól
– pieprz

Dodatkowo olej do smażenia.

Składniki na 15 placków.

Bataty myjemy i obieramy ze skórki. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane cebule i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser piwny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy placki na rumiany kolor.

Jogurt mieszamy z tartym chrzanem i doprawiamy. Ilość chrzanu zależy od naszych upodobań tj. czy chcemy dip łagodniejszy czy może bardziej ostry.

Usmażone placuszki podajemy z dipem.

Smacznego :)

Placki z batatów - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



One thought on “Placki z batatów z serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *