Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami

Magda

Pizza jest nasza ulubioną przekąską dlatego często jak wracamy z  wyjazdów weekendowych to ją zamawiamy :) Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy, że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to już tylko na taka własną tak wiec dzisiaj pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami.

Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami. Kuchnia włoska

Składniki na pizzę z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami:

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– ciepła woda
– 2 łyżki oliwy

Składniki na sos pomidorowy:
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka suszonego oregano

 Składniki na nadzienie:
– 2 mozzarella (2 kulki)
– 5 średnich pieczarek
– kilka plasterków szynki konserwowej
– 1 puszka kukurydzy
– 60 g parmezanu

Forma wielkości 30×40 cm.

Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy ją solą, potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać trochę wody. Jeżeli do drożdży wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia.

Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista.

Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta dzielimy na pół i formujemy pizzę wałkiem lub rękami i układamy na blachę. Blachę można podsypać mąką, nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione składniki. Ja dałam 2 mozzarelle pokrojone w plasterki, 4 pieczarki cienko pokrojone w paseczki, trochę szynki i kukurydzy.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy ok. 12 minut. Należy cały czas obserwować pizzę aby nam się nie przypaliła. Jak nabierze rumianego wyglądu to znaczy że nasza pizza  jest już gotowa :)

Smacznego :)

Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami. Kuchnia włoska

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



7 thoughts on “Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami”

  1. Na początek bloga, audycja zawiera lokowanie produktu :P
    Ja osobiście dodał bym Jalapeño lub чушка (czuszki)… Bo jak to mówią, dobra pizza piecze 2x :D

  2. Wygląda pysznie,też uważam że nie ma to jak domowa pizza,planuję ją upiec w ten piątek na inaugurację mojego urlopu :)

    1. Faktycznie pizza wychodzi pyszna :) Jak zaczęliśmy sami robić pizze to przestaliśmy zamawiać :) Teraz jesteśmy na etapie pizzy bezglutenowej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *