- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Pizza jest nasza ulubioną przekąską dlatego często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to ją zamawiamy :) Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy, że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to już tylko na taka własną tak wiec dzisiaj pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami.
Składniki na pizzę z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami:
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki soli
– 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– ciepła woda
– 2 łyżki oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki na nadzienie:
– 2 mozzarella (2 kulki)
– 5 średnich pieczarek
– kilka plasterków szynki konserwowej
– 1 puszka kukurydzy
– 60 g parmezanu
Forma wielkości 30×40 cm.
Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy ją solą, potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać trochę wody. Jeżeli do drożdży wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia.
Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista.
Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta dzielimy na pół i formujemy pizzę wałkiem lub rękami i układamy na blachę. Blachę można podsypać mąką, nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione składniki. Ja dałam 2 mozzarelle pokrojone w plasterki, 4 pieczarki cienko pokrojone w paseczki, trochę szynki i kukurydzy.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy ok. 12 minut. Należy cały czas obserwować pizzę aby nam się nie przypaliła. Jak nabierze rumianego wyglądu to znaczy że nasza pizza jest już gotowa :)
Smacznego :)
Na początek bloga, audycja zawiera lokowanie produktu :P
Ja osobiście dodał bym Jalapeño lub чушка (czuszki)… Bo jak to mówią, dobra pizza piecze 2x :D
Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Dzięki :)
Wygląda pysznie,też uważam że nie ma to jak domowa pizza,planuję ją upiec w ten piątek na inaugurację mojego urlopu :)
Faktycznie pizza wychodzi pyszna :) Jak zaczęliśmy sami robić pizze to przestaliśmy zamawiać :) Teraz jesteśmy na etapie pizzy bezglutenowej :)
Pizza z moimi ulubionymi składnikami, to musi być dobre. Muszę spróbować.
Polecamy :) Była pyszna :)