- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to:
Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie.
Składniki:
– 2 filety z kaczki ze skórą
– 400 g kalafiora
– 1/4 pora
– 400 g kalafiora
– 150 g rukoli
– 1/2 soku z cytryny
– 5-6 szt. kaparów
– 10 łyżek oliwy z oliwy
– 4 łyżki miodu
– sól, czarny pieprz
– 1/2 soku z pomarańczy
– 100 g kurek
– 2 łyżki masła
– syrop różany
– 1l mleka
– 50 ml śmietanki 36%
– olej do smażenia
Porcja dla 2 osób.
Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę.
Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy.
Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa).
W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora.
Gotowe danie układamy na talerzu. Z jednej strony talerza nakładamy puree z kalafiora po przeciwnej nakładamy pesto z rukoli, na środku kładziemy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzch dajemy chrust z pora a wokół układamy kurki.