Tym razem proponujemy Wam obiadek na słodko czyli pierogi z borówkami :) Jako że wkrótce sezon się na nie skończy to korzystajmy z nich póki jeszcze są :)
Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki
– 500 ml ciepłej wody
– 1/3 szklanki oleju
– 1 jajko
– szczypta soli
Składniki na farsz:
– 300 g borówek
– cukier
Dodatkowo:
– jogurt grecki
– kilka borówek do posypania.
– i cukier do polania pierogów
Składniki na ok. 50 sztuk pierogów.
Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Kolejnym krokiem są borówki, które myjemy, odrywamy ogonki jeżeli są i suszymy.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów. Aby pierogi nam się na poprzyklejały do stolnicy czy tacy pamiętajmy żeby je podsypać mąką. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie – jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy. Pierogi nakładamy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z cukrem i ozdabiamy kilkoma borówkami :)
Smacznego :)