Deser pieczona lodowa Arktyka

Magda

Ten deser to kolejny przepis w fotograficznym projekcie „Palcem po mapie” którym tematem była Arktyka. Ciężko było znaleźć jakiś fajny słodki przepis, a jedyne co kojarzyło mi się z Arktyką to lody i w końcu natrafiłam na kilka fajnych przepisów, z których wyszedł mój czyli pieczona lodowa Arktyka :) To naprawdę świetny deser z zaskakującym wyglądem góry lodowej :)

Deser pieczona lodowa Arktyka

Składniki na deser pieczona lodowa Arktyka:

Składniki na ciasto biszkoptowe:
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki  mąki pszennej
– 1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Reszta składników:
– 1/2 szklanki cukru
– 6 białek
– szczypta sody
– szczypta soli
– 1 litr ulubionych lodów

Biszkopt zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy delikatnie meiszając.

Gotowe ciasto wylewamy do formy prostokątnej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka wielkości miseczki w której będziemy chłodzić lody.

Jeśli chodzi o lody to ja kupiłam lody waniliowo-orzechowe i rozdzieliłam je do dwóch większych miseczek wyłożonych folią aluminiową. Lody najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej żeby nam się lepiej zmroziły i szybko nie rozpuściły w piekarniku.

Jak mamy zmrożone lody i upieczony i wykrojony biszkopt zabieramy się za najważniejszą część deseru – pianę z białek. Pianę ubijamy z białek, cukru i szczypty sody i soli.

Jak mamy gotową pianę to na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia a na niego wycięte krążki biszkoptowe a na nie lody (ściągamy folię).

Biszkopt z lodami pokrywamy ubitą pianą z białek. Z piany robimy górę którą rozprowadzamy aż do papieru zakrywając całe lody i biszkopt.

Deser pieczona lodowa Arktyka

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy jak nam się piana zrumieni (ok. 10 minut). Po upieczeniu podawać od razu żeby lody się nie rozpuściły.

Deser jest bardzo sycący więc najlepiej tą porcję podzielić na 4 mniejsze – a przynajmniej każda lodową górę na dwie :)

Smacznego :)

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *