- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy :)
Składniki:
– 1 kg pieczarek
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 3 jajka
– pół pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz
Powyższe składniki są na formę keksówkę.
Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie.
Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową.
Tak przygotowany pasztet przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 przez godzinę (wierzch pasztetu musi być mocno zarumieniony).
Smacznego :)