Pasztet pieczarkowy

Magda

Dzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy :)

DSC_1891x

Składniki:
– 1 kg pieczarek
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 3 jajka
– pół pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz

Powyższe składniki są na formę keksówkę.

Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia.  Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie.

Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową.

Tak przygotowany pasztet przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 przez godzinę (wierzch pasztetu musi być mocno zarumieniony).

Smacznego :)

DSC_1882x

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *