- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Robiliśmy już kilka wersji tego deseru, jednak tym razem postanowiliśmy go zrobić w małych słoiczkach, których zebrało się troszkę po jogurtach dostępnych w pobliskiej sieci sklepów spożywczych – tak nawiasem mówiąc to ów jogurty były kupione tylko ze względu na wspomniane słoiczki :) Mowa oczywiście o włoskiej słodkości, którą jest panna cotta z musem rabarbarowym :)
Składniki:
Panna Cotta: – 150g śmietanki kremówki – 150ml mleka 3,2% – 6g żelatyny + 2 łyżki wody – 1 laska wanilii – 2 łyżki cukru |
Mus: – 200g rabarbaru – 50g czerwonego słodkiego wina – szczypta cynamonu – 1 łyżka cukru |
Składniki na 5 słoiczków o pojemności 100 ml.
Zaczynamy od zrobienia panna cotty żeby miała czas się zsiąść. Wlewamy do garnka śmietankę i mleko oraz wsypujemy cukier. Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy łyżeczką bądź nożem ziarenka wanilii, które wrzucamy do śmietanki razem z rozciętą laską wanilii. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na nasz biały płyn ;) W międzyczasie w szklance/kubeczku zalewamy zimną woda naszą żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy śmietanka z mlekiem się zagotuje i żelatyna napęcznieje, ściągamy ją gazu. Następnie przez siteczko przecedzamy śmietankę aby pozbyć się większych części laski wanilii, które mogły się pojawić po wybieraniu ziarenek. Odstawiamy garnek, a nasz kubeczek z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody (np. miseczki) i mieszamy aż żelatyna zrobi się płynna. Kiedy to nastąpi wlewamy ją do śmietanki i całość mieszamy. Następnie przelewamy do słoiczków (pucharków) i zostawiamy w lodówce do stężenia (ze 2 godzinki powinny wystarczyć – panna cotta powinna być stężała ale nie sztywna). Słoiczki napełniamy tak mniej więcej do 2/3 ich pojemności :)
Kiedy panna cotta się chłodzi można zabrać się za rabarbar. Myjemy, odcinamy co zbędne czyli nasze liście i końcówki, kroimy i wrzucamy do gara. Dolewamy wino, dosypujemy cukier z cynamonem i stawiamy na gaz. Na małym ogniu dusimy aż rabarbar się rozpadnie i będzie miękki. Ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy rabarbar jest już zimny a panna cotta stężała możemy go nakładać wypełniając pozostałą część słoiczka. Rabarbar możemy zblendować ale tym razem nam pasowała taka pierwotna wersja tego kwaskowego specjału :)
Smacznego :)