Panna cotta z rabarbarem

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Robiliśmy już kilka wersji tego deseru, jednak tym razem postanowiliśmy go zrobić w małych słoiczkach, których zebrało się troszkę po jogurtach dostępnych w pobliskiej sieci sklepów spożywczych – tak nawiasem mówiąc to ów jogurty były kupione tylko ze względu na wspomniane słoiczki :) Mowa oczywiście o włoskiej słodkości, którą jest panna cotta z musem rabarbarowym :)

 DSC_0932x

Składniki:

Panna Cotta:
– 150g śmietanki kremówki
– 150ml mleka 3,2%
– 6g żelatyny + 2 łyżki wody
– 1 laska wanilii
– 2 łyżki cukru
Mus:
– 200g rabarbaru
– 50g czerwonego słodkiego wina
– szczypta cynamonu
– 1 łyżka cukru

Składniki na 5 słoiczków o pojemności 100 ml.

DSC_0922x

Zaczynamy od zrobienia panna cotty żeby miała czas się zsiąść. Wlewamy do garnka śmietankę i mleko oraz wsypujemy cukier. Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy łyżeczką bądź nożem ziarenka wanilii, które wrzucamy do śmietanki razem z rozciętą laską wanilii. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na nasz biały płyn ;) W międzyczasie w szklance/kubeczku zalewamy zimną woda naszą żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy śmietanka z mlekiem się zagotuje i żelatyna napęcznieje, ściągamy ją gazu. Następnie przez siteczko przecedzamy śmietankę aby pozbyć się większych części laski wanilii, które mogły się pojawić po wybieraniu ziarenek. Odstawiamy garnek, a nasz kubeczek z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody (np. miseczki)  i mieszamy aż żelatyna zrobi się płynna. Kiedy to nastąpi wlewamy ją do śmietanki i całość mieszamy. Następnie przelewamy do słoiczków (pucharków) i zostawiamy w lodówce do stężenia (ze 2 godzinki powinny wystarczyć – panna cotta powinna być stężała ale nie sztywna). Słoiczki napełniamy tak mniej więcej do 2/3 ich pojemności :)

DSC_0939x

Kiedy panna cotta się chłodzi można zabrać się za rabarbar. Myjemy, odcinamy co zbędne czyli nasze liście i końcówki, kroimy i wrzucamy do gara. Dolewamy wino,  dosypujemy cukier z cynamonem i stawiamy na gaz. Na małym ogniu dusimy aż rabarbar się rozpadnie i będzie miękki.  Ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy rabarbar jest już zimny a panna cotta stężała możemy go nakładać wypełniając pozostałą część słoiczka. Rabarbar możemy zblendować ale tym razem nam pasowała taka pierwotna wersja tego kwaskowego specjału :)

Smacznego :)

DSC_0938_1x

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *