- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was na coś słodkiego i energetyzującego – orzechowe kulki z morelami z dodatkiem imbiru :)
Składniki na orzechowe kulki:
– 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
– 20 g białego sezamu
– 80 g suszonych moreli
– 20 g preparowanego ryżu
– kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
– 2-3 łyżek miodu
– 1/2 łyżeczki mieszanki mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej
Składniki na 8-10 kulek w zależności od wielkości.
Najpierw prażymy orzechy i nasiona sezamu na dobrze rozgrzanej patelni. Trzeba pilnować aby nie przypalić. Przesypujemy na talerz do przestygnięcia.
Do blendera wrzucamy 40 g uprażonych orzechów i miksujemy na drobny proszek. Przesypujemy na osobny talerz. Teraz do blendera wrzucamy resztę orzechów, sezam, morele oraz preparowany ryż i miksujemy na drobne kawałki. Dodajemy obrany i starty na tarce imbir oraz przyprawy i lekko zakręcamy blenderem. Dodajemy po łyżce miodu i chwilę miksujemy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy więcej miodu aby wszystkie składniki się związały. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w zmielonych orzechach.
Smacznego :)
Inspiracja Jamie Oliver.
ale czadowe :)
koniecznie do zrobienia :)
zamieniłabym morele
W tym przypadku jest duża dowolność choć nam z morelami bardzo smakowały :)