Orzechowe kulki z morelami

Magda

Dzisiaj zapraszamy Was na coś słodkiego i energetyzującego – orzechowe kulki z morelami z dodatkiem imbiru :)

Orzechowe kulki z morelami - Kuchenne Wariacje

Składniki na orzechowe kulki:

– 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
– 20 g białego sezamu
– 80 g suszonych moreli
– 20 g preparowanego ryżu
– kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
– 2-3 łyżek miodu
– 1/2 łyżeczki mieszanki mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej

Składniki na 8-10 kulek w zależności od wielkości.

Najpierw prażymy orzechy i nasiona sezamu na dobrze rozgrzanej patelni. Trzeba pilnować aby nie przypalić. Przesypujemy na talerz do przestygnięcia.

Do blendera wrzucamy 40 g uprażonych orzechów i miksujemy na drobny proszek. Przesypujemy na osobny talerz. Teraz do blendera wrzucamy resztę orzechów, sezam, morele oraz preparowany ryż i miksujemy na drobne kawałki. Dodajemy obrany i starty na tarce imbir oraz przyprawy i lekko zakręcamy blenderem. Dodajemy po łyżce miodu i chwilę miksujemy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy więcej miodu aby wszystkie składniki się związały. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w zmielonych orzechach.

Smacznego :)

Orzechowe kulki z morelami - Kuchenne Wariacje

Inspiracja Jamie Oliver.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Orzechowe kulki z morelami”

    1. W tym przypadku jest duża dowolność choć nam z morelami bardzo smakowały :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *