- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj kolejna słodka propozycja z przepisu, który znajdziecie w książce Cukiernia Lidla” :) To delikatny mus malinowo-czekoladowy :)
Składniki na mus malinowy:
– 100 g malin
– 15 g cukru pudru
– 3 g żelatyny
– 20 ml wody
(ewentualnie jeżeli nie macie świeżych malin to możecie wykorzystać sos z malin Deluxe – 100g)
Składniki na mus czekoladowy:
– 200 ml śmietanki 30%
– 2 żółtka
– 50 g czekolady mlecznej
– 50 g czekolady deserowej
Dekoracja:
– maliny
– pałeczki czekoladowe
– trochę startej czekolady
Porcja na 2-4 osób w zależności od wielkości pucharków.
Najpierw robimy mus malinowy. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody żeby ją namoczyć. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z malinami i przekładamy do pucharków.
Teraz zabieramy się za mus czekoladowy. Najpierw rozpuszczamy obie czekolady w kąpieli wodnej lub jak ktoś ma możliwość to w mikrofali. Gdy czekolada nam lekko przestygnie zaczynamy ubijać śmietankę (schłodzoną) na sztywno i ubijamy również żółtka. Do ubitej śmietanki dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy.
Gotowy mus czekoladowy przekładamy do pucharków z malinami i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 min. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekolady, dekorujemy malinami oraz pałeczkami czekoladowymi.
Smacznego :)