- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Zapraszamy na kolejne wariacje na temat naszych muffinek :) To ciąg dalszy naszych “alkoholowych” babeczek czyli muffinki mojito, które idealnie nam się kojarzą z ciepłem kubańskiego słońca – no i oczywiście salsą ;)
Składniki:
– 200g mąki pszennej
– 25g mąki ziemniaczanej
– 130g cukru trzcinowego
– 90g jogurtu
– 1/4 szklanki oliwy
– sok z jednej dużej limonki
– skórka starta z 2 limonek
– ½ szklanki sprita
– 1 proszku do pieczenia
Masa:
– 250g serka mascarpone
– kilkanaście listków mięty
– 25ml likieru miętowego
– 25ml białego rumu
– 100g śmietanki 30%
Do miski wrzucamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę z limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy masę i przyozdabiamy listkiem mięty oraz plasterkiem limonki :)
Smacznego :)
Cudeńka!!!
dzięki :)
cudne! już sobie wyobrażam ten smak – pyyyycha!!!
Świetny pomysł :D