Młoda kapusta

Magda

Na targach pojawiła się już młoda kapusta więc my już z niej korzystamy i również Was zachęcamy aby przygotować ją do weekendowego obiadku :)

DSC_2210xSkładniki:
– 1 główka kapusty
– 1/2 pęczku koperku
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
– kminek mielony i cały
– woda

Porcja na 2 osoby.

DSC_2209x

Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty aby nam troszkę zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.

Taka kapusta idealnie pasuje do obiadu lub można ją też zjeść ze świeżą bułeczką :)

Smacznego :)

DSC_2198x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *