Na targach pojawiła się już młoda kapusta więc my już z niej korzystamy i również Was zachęcamy aby przygotować ją do weekendowego obiadku :)
Składniki:
– 1 główka kapusty
– 1/2 pęczku koperku
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
– kminek mielony i cały
– woda
Porcja na 2 osoby.
Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty aby nam troszkę zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu.
Taka kapusta idealnie pasuje do obiadu lub można ją też zjeść ze świeżą bułeczką :)
Smacznego :)