Mini tarty biszkoptowe z truskawkami i mascarpone

Magda

Sezon truskawkowy jeszcze trwa więc zapraszamy na lekkie tarty biszkoptowe z truskawkami :)

Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki zimnej wody
– 75 g cukru
– 50 g mąki pszennej
– 25 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 aromatu waniliowego
– 1 opakowanie serka mascarpone
– 100 g śmietany 30%
– 40 g cukru pudru
– 20 dag truskawek

Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut.

Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tarty i ozdabiamy krojonymi truskawkami.

Smacznego :)

mini tarty z truskawkamix900

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Mini tarty biszkoptowe z truskawkami i mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *