- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon truskawkowy jeszcze trwa więc zapraszamy na lekkie tarty biszkoptowe z truskawkami :)
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki zimnej wody
– 75 g cukru
– 50 g mąki pszennej
– 25 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 aromatu waniliowego
– 1 opakowanie serka mascarpone
– 100 g śmietany 30%
– 40 g cukru pudru
– 20 dag truskawek
Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut.
Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tarty i ozdabiamy krojonymi truskawkami.
Smacznego :)
O mniam, wyglądają pysznie :) Takie leciutkie chmurki z truskawkami :)
Dzięki :) Fakt bardzo leciutki deser i pyszny :)