Makaron ze szparagami i boczkiem

Magda

Jako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Szybki, prosty i smaczny obiad :)

Makaron ze szparagami i boczkiem

Składniki na makaron ze szparagami:

– 1 łyżka masła
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 120 g wędzonego boczku
– 200 g szparagów
– 200 g śmietanki 18%
– 40 g parmezanu
– 100 g makaronu penne bezglutenowego kukurydzianego
– sól, pieprz

Składniki dla 2 osób.

Makaron ze szparagami i boczkiem

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Potem dodajemy szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odcinamy). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak szparagi będą na wpół twarde dodajemy śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawiamy do posypania) i chwilę gotujemy aż sos nam zgęstnieje.

Osobno w osolonej wodzie gotujemy makaron do stanu aldente. Jeżeli nie jesteście na diecie bezglutenowej to możecie użyć dowolnego makaronu.

Ugotowany makaron przekładamy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i jemy :)

Smacznego :)

Makaron ze szparagami i boczkiem

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *