- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Szybki, prosty i smaczny obiad :)
Składniki na makaron ze szparagami:
– 1 łyżka masła
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 120 g wędzonego boczku
– 200 g szparagów
– 200 g śmietanki 18%
– 40 g parmezanu
– 100 g makaronu penne bezglutenowego kukurydzianego
– sól, pieprz
Składniki dla 2 osób.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Potem dodajemy szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odcinamy). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak szparagi będą na wpół twarde dodajemy śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawiamy do posypania) i chwilę gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
Osobno w osolonej wodzie gotujemy makaron do stanu aldente. Jeżeli nie jesteście na diecie bezglutenowej to możecie użyć dowolnego makaronu.
Ugotowany makaron przekładamy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i jemy :)
Smacznego :)