Makaron w sosie maślano-śmietanowym z szynką włoską

Magda

A u nas na blogu kolejna odsłona dania z makaronem inspirowanego warsztatami w Piri z firmą Kamis. Ostatnio makarony częściej goszczą na naszym stole bo to szybkie danie do przygotowania tak więc zachęcam do wypróbowania :)

Składniki:
– 130 g makaronu penne
– 100g szynki włoskiej
– 35 g masła
– 100 g śmietanki 18%
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
– 1/2 łyżeczki szałwii
– pieprz

Składniki są na 2 porcje.
Untitled-2x

Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do potrawy i zabieramy się za sos. Na początek rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kawałki szynkę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi dużo sosu można użyć więcej śmietanki.

Untitled-1x900

W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę.

MAG_4697x

Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy.

MAG_4703x

MAG_4740x

MAG_4734x

MAG_4778x

Fusion  w kolorach #omnomnom

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *