- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Dynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :)
Składniki na dyniowy makaron:
– 1 dynia makaronowa ok. 900 g
– 1 pierś z kurczaka ok. 400 g
– 300 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 200 g śmietanki 30%
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz
– kminek
– oliwa z oliwek
Składniki na 2 porcje.
Dynię kroimy na pół i wyciągamy z niej pestki. Następnie kropimy ją oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 45 minut.
W między czasie robimy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule drobno pokrojoną. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy. Pieczarki myjemy i kroimy na grubszą kostkę. Gdy wszystko jest już usmażone dodajemy śmietankę i czekamy jak się deczko zredukuje.
Gotowa dynię wyciągamy z piekarnika. Widelcem drążymy dynię z której robi się makaron. Makaron dyniowy układamy na talerzu a na nim nasz sos z kurczakiem i pieczarkami.
Smacznego :)